Kun hunajat on tuotu pesistä, alkaa toinen homma, linkous.
Ensin on kuorittava mehiläisten tekemä vahakansi pois.
Vaha on arvokasta ainetta, mehiläisten vaivalla tekemää, eikä sitä heitetä hukkaan, vaan pannaan sihtiin valumaan. Myöhemmin se sulatetaan ja lähetetään vahavalimoon. Sieltä se tulee takaisin vahalevyinä, josta voi tehdä esim. kynttilöitä. Mehiläishoitaja laittaa sen pesään takaisin.
Kuoritut kakut laitetaan linkoon pyörimään. Keskipakosvoima heittää hunajat kennoista lingon seinämille, ja se valuu ämpäriin. Linkoja on monenlaisia, käsikäyttöisiä ja sähköllä käyviä, joihin mahtuu paljon kakkuja. Meillä on kotitekoinen tekele. Tässä yhteydessä voin kertoa, että ammattitarhaajilla on koneellisempaa kuin minulla, on pumput ja muut vermeet.
Lingosta tullut hunaja siivilöidään ensimmäisen siivilän läpi ja tähän siivilään jää isommat vahamuruset.
Toinen siivilä on tiheämpi ja loput pienhiukkaset jäävät siihen. Tästä siivilästä hunaja valuu tynnyriin. Muuta minä en hunajalle tee, vaikka sitä voi vielä käsitellä vaivaamalla.
Tässäpä sitä nyt sitten on, uutta vastalingottua ja terveellistä hunajaa, olkaa hyvä!
Kommentit