Kun hunajat on tuotu pesistä, alkaa toinen homma, linkous.

1251032510_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ensin on kuorittava mehiläisten tekemä vahakansi pois.

 

1251034792_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vaha on arvokasta ainetta, mehiläisten vaivalla tekemää, eikä sitä heitetä hukkaan, vaan pannaan sihtiin valumaan. Myöhemmin se sulatetaan ja lähetetään vahavalimoon. Sieltä se tulee takaisin vahalevyinä, josta voi tehdä  esim. kynttilöitä. Mehiläishoitaja laittaa sen pesään takaisin.

 1251034950_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Kuoritut kakut laitetaan linkoon pyörimään. Keskipakosvoima heittää hunajat kennoista lingon seinämille, ja se valuu ämpäriin. Linkoja on monenlaisia, käsikäyttöisiä ja sähköllä käyviä, joihin mahtuu paljon kakkuja. Meillä on kotitekoinen tekele. Tässä yhteydessä voin kertoa, että ammattitarhaajilla on koneellisempaa kuin minulla, on pumput ja muut vermeet.

1251035245_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 Lingosta tullut hunaja siivilöidään ensimmäisen siivilän läpi ja tähän siivilään jää isommat vahamuruset.

1251035136_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Toinen siivilä on tiheämpi ja loput pienhiukkaset jäävät siihen. Tästä siivilästä hunaja valuu tynnyriin. Muuta minä en hunajalle tee, vaikka sitä voi vielä käsitellä vaivaamalla.

1251035307_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässäpä sitä nyt sitten on, uutta vastalingottua ja terveellistä hunajaa, olkaa hyvä!